BREZPLAČNA DOSTAVA ob naročilih nad 100 EUR! Preberite več...

ZAKAJ SO NA VHODNIH VRATIH POGOSTO LEVJE GLAVE?

Zagotovo ste že večkrat opazili vrata kakšne starejše stavbe, ki je imela na vratih trkalo v obliki levje glave. Ste poskusili potrkati? Ali pa ste se morda vprašali, zakaj so v preteklosti trkala zelo pogosto oblikovali kot glavo kralja živali, leva? Za odgovor na to je treba skočiti precej daleč v zgodovino in mitologijo.

Že v času starih kultur je lev veljal za simbol prevlade. Pripisovali so mu nadnaravne moči, veljal je celo za božjega kralja, ki z neomejeno močjo upravlja svoje ozemlje. Poosebljal je pogum, pomenil je obrambo pred zlom. Leve so zato pogosto upodabljali kot kipe, ki so krasili vhode, pa vodnjake, ščite ali gosposke pečate.

Ker pa je omenjena simbolika zlasti med plemstvom ostala priljubljena tudi kasneje, so se takšne in drugačne upodobitve levov obdržale vse do danes. V obliki trkal jih pogosto najdemo na vhodnih vratih graščin, palač ali stanovanjskih hiš nekdaj bogatih meščanov.
Danes sicer simbolika ni več tako zelo pomembna. Levja glava z veliko rinko v gobcu je v prvi vrsti razkošen okras vhoda. Pa vendarle, lev na vratih obiskovalcem še vedno poroča, da je za vrati svet, v katerega nepovabljeni nimajo vstopa.

Večina trkal, naj gre za levjo glavo ali kakšen drug ornament, je izdelana iz medenine. Gre za zlitino bakra in cinka, ki je bila v preteklosti zaradi svojega zlatega leska, pa tudi zaradi odpornosti na obrabo, še posebej cenjena. Zato seveda ne preseneča, da so prav iz medenine izdelovali trkala, kljuke, ključavnice in še kaj, kar je krasilo vhodna vrata. Nenazadnje ima medenina tudi dobre akustične lastnosti. Za izdelavo trkal, ki so seveda morala biti dovolj glasna, je bila zato še posebej uporabna. Predstavljajmo si, da so velika lesena vhodna vrata opna bobna, vhodna avla pa komora, znotraj katere se razširjajo vibracije zvoka, ki ga oddaja trkalo.

V Ljubljani na primer, si lahko čudovitega leva ogledate na vhodnih vratih Mestnega muzeja. Ta ustanova domuje v renesančni Turjaški palači, ki je bila nekdaj dom ene najbogatejših kranjskih plemiških rodbin. S pomočjo impozantnega leva potrkajte na vrata in se v mislih za trenutek preselite v njihov čas.

Več o trkalih iz naše ponudbe pa najdete na tej povezavi: KLIK

Naj bodo vaša vrata lepa in naj dobro varujejo vaš dom!


Ekipa Vovko

Loading...