BREZPLAČNA DOSTAVA ob naročilih nad 50 EUR! Preberite več...

ZAŠČITITE SE PRED NOVIMI NAČINI VLOMA

Zgodbo o nepridipravih, ki se na vlome pripravljajo tako, da vrata in podboje povežejo z zelo tanko in komaj vidno nitko, lahko te dni spremljate v skoraj vseh medijih. Začelo se je v Škofji Loki, sledila je Ljubljana, kaj kmalu pa lahko tarče nadvse iznajdljivih vlomilcev postanejo še stanovanja v drugih slovenskih mestih.

Lopovi med vrata in podboj namestijo nitko, čez več ur ali naslednji dan pa preverijo, ali je nitka pretrgana. Če ni pretrgana je to znak, da vrat nihče ni odpiral, torej nikogar ni doma, zato se zlikovci lotijo vloma. Takšne nove taktike se lotevajo predvsem v stanovanjskih stolpnicah in blokih, kjer lahko z nitkami opremijo tudi po več deset stanovanj naenkrat.

(Slikano 5.3.2020 v bloku v Ljubljani, kjer so take nitke opazili na več kot 20 vratih).

Prav zaradi te inovativne taktike vloma bodite, če živite v blokovskem stanovanju, še toliko bolj previdni. Kadar se vrnete domov, pozorno preglejte robove vhodnih vrat, in če kjerkoli opazite nitke kot jih lahko vidite na fotografiji, o tem takoj obvestite policijo.

Hkrati je potrebno opozoriti, da se pojavlja vedno več nepridipravov ki vas ob premoženje spravijo s prevaro ali z uporabo distrakcije. Znane so prevare, ko se neznanec pretvarja da je npr. uslužbenec podjetja za dobavo elektrike (ali podobnega), lahko je opremljen tudi z uniformo in ostalo ustrezno opremo, in vas prosi za podpis kakšnega papirja, z namenom da odprete vrata in lahko potem na silo vstopi.

Alternativno vas iz doma zvabi z izgovorom da je potrebno preveriti števce ali kaj podobnega, medtem ko se ukvarjate z njim, pa njegovi (ali njeni) pajdaši (ali pajdašice) vstopijo v stanovanje in vas okradejo (vse več je namreč primerov, kjer kraje izvajajo mladenke, ki pri ljudeh običajno vzbujajo veliko manj suma kot moški).

Prihajajo pa tudi nove informacije o primerih, kjer se nepridiprav izdaja za kriminalista, ki stanovalce »opozori« na nevarnost kraje in jim »svetuje« naj svoje dragocenosti raje zaupajo njemu, da jih bo varno shranil na policijskem uradu. Tarče so v vseh primerih predvsem starejši ljudje, še posebej če živijo sami, zato vsem svetujemo da bodite previdni in ne zaupajte neznancem ki bi vas želeli s kakršnim koli izgovorom zamotiti, spravit iz stanovanja, ali vas celo prepričati v predajo dragocenosti. Pričakovati je da si bodo zlikovci v prihodnje izmislili še več podobnih prevar, praktično edina obramba pred takšnimi poskusi pa je previdnost in zdrava mera dvoma v besede neznancev.

Da pa bi se karseda učinkovito zaščitili pred različnimi neljubimi dogodki, je vseeno potrebno razmisliti o dodatni zaščiti vhoda v svoj dom. Če vaša vrata niso protivlomna, si lahko večjo varnost zagotovite s cilindri višje kakovosti, dodatnimi prečnimi zaporami ali varnostnimi kljukami. V podjetju Vovko priporočamo cilindre tipa Gera ali Kaba v kolikor želite ostati pri mehanskih rešitvah, splača pa se razmisliti tudi o vgradnji digitalnega cilindra, ki omogoča nadzor nad ključi, na zunanji strani pa nima odprtine, kamor bi nepridipravi lahko vstavili kakršnekoli tujke. Vsekakor je dobro namestiti tudi kamero ali alarmno napravo, še posebej če je povezana z nadzornim centrom varnostne službe. Tudi če že imate protivlomna vrata, je smiselno razmisliti o možnostih namestitve kamer, alarmov, pa tudi digitalnega cilindra ali visoko kvalitetnega mehanskega cilindra, v kolikor še nimate takega.

Za kar najboljšo zaščito pred vlomi, pa seveda velja razmisliti o menjavi starih in dotrajanih vhodnih vrat z novimi protivlomnimi vrati. Ob tem se seveda kar samo ponudi vprašanje, katera vrata so kakovostna protivlomna vrata? Vsaka, ki jih najdete na tržišču, zagotovo ne. Da se vam ne bi zgodilo, da bi vas pri nakupu protivlomnih vrat kdo 'speljal na led', se držite predvsem tega pravila - preverite, ali imajo vrata ustrezen certifikat protivlomnosti, ter ali imajo jekleno sredico in jeklen podboj. Le tako boste lahko prepričani, da boste kupili zares kakovostna protivlomna vrata.

O protivlomnih vratih Vovko, ki so rezultat dolgoletnih izkušenj in odličnosti na področju varnosti, lahko več izveste tukaj.

Ekipa Vovko

Loading...